Fren Bakım & Onarım

Fren Bakım & Onarım

Fren bakımı araç sistemleri içerisinde en önemli yere sahip olan birkaç aksandan birisidir. Çünkü doğru çalışan bir fren sistemi yalnızca araç sürücüsünün sürüş güvenliğini değil aynı zamanda da trafikte sürüş halinde bulunan diğer araç sürücülerinin de güvenliğini sağlar. Bu iki unsur düşünüldüğünde fren bakım ve onarım işlemi aksatılmamalıdır.

Bir arabada çok sayıda parça zaman içerisinde aşınmaya maruz kalır. Fren sistemleri de bunlara dahildir. Periyodik olarak oto fren bakım ve onarım işlemi her araçta 10 ila 15 bin kilometre aralığında yapılmalıdır. Zamanında yapılan Fren tamir ve bakım işlemi sayesinde sürücüler ileride yaşanacak diğer büyük hasarların da önüne geçmiş olurlar.

Fren sistemleri çok karmaşık bir yapıya sahip değildir. Fren sistemlerini dört ana başlıkta toplayabiliriz.
  • Fren Balataları: Araçlarda tekerlek sistemine etki ederek aracın yavaşlamasını veya durmasını sağlayan bir bileşendir. Tekerlekte bulunan kampanaya sürterek tekerin yavaşlamasını sağlar.
  • Fren Diskleri: Fren yapmış bir arabanın o esnada sağa sola yalpalamaması ve aracı dengede tutması için tasarlanmış bir sistemdir.
  • Fren Pabuçları: Fren balatasıyla hemen hemen aynı göreve sahiptir. Frene basıldığında aracın durma seviyesini iyileştirmeye yarar.
  • Fren Hidrolik Yağı: Fren hidrolik yağı bir arabadaki fren sisteminin en önemli unsurudur. Bu yağ sayesinde fren sistemi sağlıklı çalışır. Sürücüler genelde hidrolik yağını değiştirmeyi önemsemeseler de sürüş güvenliği için hayati önem taşıdığı kesindir.

Fren Balataları Hangi Sıklıkta Değiştirilmeli?

Fren balatalarının değiştirilmesi için belli bir süre tanımlamak yanlış olur. Çünkü fren balatalarının aşınmasında birçok faktör vardır. Kullanılan aracın özellikleri, hangi zemin türünde kullanıldığı, sürücünün aracı ne doğrulukta kullandığı bu faktörlere örnektir. Denilebilir ki, fren balatalarının aşınma süreci sürücüden sürücüye değişim gösterir.

Özellikle belirtilmesi gereken önemli hususlardan biri de sürücülerin kendileri bakarak fren balatalarında aşınma olup olmadığını anlamaya çalışmalarıdır. Çünkü birçok kez gözden kaçabilecek detayla olabiliyor. Doğru teşhis için araç fren bakım ve onarım sektöründe uzmanlaşmış servislere gidilmelidir. Akkaya Otomotiv servis bu alanda lider firma konumunda olup müşterilerine %100 sürüş güveni sağlıyor.

İlgili Konular

Eskimiş Bujiler Araçta Yetersiz Ateşleme Ve Tekleme Problemi Yaratır

Eskimiş Bujiler Araçta Yetersiz Ateşleme Ve Tekleme Problemi Yaratır

Eskimiş bujiler, araçta ateşleme veya tekleme gibi problemlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Araçta oluşan bu gibi sorunlar düzeltilmediği takdirde aracın performansının gittikçe düşmesine ve fazla yakıt tüketmesine neden olmaktadır.

Rehbere git

Kusurlu Amortisör Muayeneden Geçer Mi?

Patlak Amortisör Nedir; Aracın süspansiyon sistemi, içerisinde helezon ve amortisör yayları bulunmaktadır. Darbenin etkisiyle enerji depolayarak depoladığı bu enerjiyi geri bırakan helezon yayın, yay sayısını kontrol altına almak ve aracın sekme sorunu ile karşılamasını önlemek amacıyla amortisör sistemi kullanılmaktadır. Amortisör sistemi, yağ ile çalışan bir basınç tüpüdür. Sistemde oluşan deformasyonlar sonucu, amortisör içerisinde bulunan yağın dışarı çıkması olayı halk arasında "patlak amortisör" olarak adlandırılmaktadır. Bu durum amortisörün performansını durdurma...

Rehbere git
Kusurlu Amortisör Muayeneden Geçer Mi?
Triger seti ne kadar sürede değişir?

Triger seti ne kadar sürede değişir?

Triger setinin ne kadar sürede değişmesi gerektiği sorusuna cevap vermeden önce, triger seti hakkında araç sahipleri ve kullanıcılarının bilmesi gereken bazı bilgilerden bahsetmek yerinde olacaktır.

Rehbere git

Araç lastik tamiri nasıl yapılır?

Geçmişte lastik patlamasını yolda kalarak öğrenebiliyorken artık günümüzde üretilmiş yeni nesil teknolojiye sahip araçlar sayesinde, araç basıncının azaldığını veya söndüğünü sensörler sayesinde öğrenebiliyoruz.

Rehbere git
Araç lastik tamiri nasıl yapılır?